Studenten van de TU/e bij BouwQ

Home  /  Nieuws  /

Studenten van de TU/e bij BouwQ

Studenten TU/e bij BouwQ – Parttime studentenbaan van een KOers lid

Dit artikel verscheen in Engelstalige versie in KOersief 106 - juli 2018, het magazine van studievereniging KOers, de studievereniging voor Constructief Ontwerpers aan de TU/e.

Door: Sue-Ellen de Nijs, Jason Al Juma, Nahide Soyal, Steven Dezaire, en Thomas van Vooren -- Master studenten Structural Design op de Eindhoven University of Technology

BouwQ is een gecertificeerd en onafhankelijk bouwinspectiebureau dat streeft naar veiligheid en kwaliteit van alle soorten gebouwen. Dit wordt gedaan door middel van doelgerichte controles in alle fasen en op alle aspecten van bouwwerken en -processen. De afgelopen jaren is BouwQ bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuwe methode voor risico gestuurde kwaliteitscontrole van ontwerp en uitvoering bij bouwwerken. Deze nieuwe methode heet TIS: Technical Inspection Service. Een gebruikelijke procedure in de civiele techniek, maar nog onbekend in de woning- en utiliteitsbouw. Momenteel werken vijf KOers-leden bij BouwQ, een gecertificeerd en onafhankelijk bouwinspectiebureau. Wat zijn hun werkzaamheden en wat valt ze op tijdens het werk? Ze vertellen je er graag meer over.

Sue-Ellen de Nijs

Sue Ellen de Nijs is na haar opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool van Rotterdam, aan het begin van haar pre-master Structural Design aan de TU/e Eindhoven, begonnen bij BouwQ om extra ervaring op te doen op de werkvloer. Ze werkt voornamelijk aan woningbouwprojecten, waarbij woningen getoetst moeten worden in zowel de vergunningsfase als in de uitvoeringsfase. Haar favoriete project tot nu toe: het RAI hotel in Amsterdam dat ca. 90m hoog moet worden (afbeelding 1). Voor dit project werkt ze mee aan de constructieve beoordeling van onderdelen zoals de vloeren. Voor deze toetsing heeft ze handberekeningen gemaakt, maar ze heeft zich voor dit project ook verdiept in AxisVM, het eindige elementenmethode programma van Technosoft.

Sue-Ellen de Nijs: “Voor het toetsen van elementen van een gebouw maak ik gebruik van handberekeningen en AxisVM.”

Sue-Ellen over haar werk bij BouwQ:
“Wat me is opgevallen in de tijd dat ik hier werk, is dat niet alles vanzelfsprekend is en dat iedereen zijn eigen manier van berekenen en interpreteren heeft.”

Afbeelding 1: RAI Hotel Amsterdam

Jason Al Juma

Jason werd tijdens zijn bachelor door Jos Rooijakkers van BouwQ benaderd om bouwwerken constructief te toetsen. Als hij daarop terugkijkt, zegt hij het volgende:

"Ik had daar eerst mijn twijfels bij, omdat ik vond dat ik destijds niet over voldoende kennis beschikte. Nu, ongeveer een jaar later ben ik heel erg blij dat ik destijds ja heb gezegd. Ik leer namelijk iedere dag weer nieuwe dingen bij."

Net zoals de andere KOers leden controleert hij de structurele aspecten van kleine gebouwen. Daarnaast heeft hij, door het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport afgelopen jaar in mei, samen met zijn mede-junior-collega’s bestaande breedplaatvloeren voor de gemeente Eindhoven mogen toetsen onder leiding van een senior constructeur.

Jason Al Juma: “Het op traditionele wijze doorspitten van bergen dozen met oude projecten was een bijzondere ervaring.”

“We kregen een kantoortje in Eindhoven toegewezen, waar we bergen dozen met oude projecten op een traditionele wijze mochten doorspitten. Een bijzondere ervaring!”

Afbeelding 2: Risicobeoordeling breedplaatvloeren Eindhoven

Nahide Soyal

In september 2016 heeft Nahide haar master Structural Design aan de TU/e afgerond. Na een tijdje bij een adviesbureau gewerkt te hebben, is ze bij BouwQ terecht gekomen. Ze begon met het toetsen van veel kleine bouwkundige projecten, maar belandde al snel in de grotere bouwkundige projecten en de civiele projecten.

Hiervoor moest ze wel meer civiele kennis opdoen, maar daar krijgt ze meer dan genoeg tijd voor bij BouwQ. Ze gaat ook regelmatig mee met het inspecteren van de bouwprojecten op de bouwplaats.

Nahide Soyal: “Het verschil in wapening tussen een bouwkundige constructie en een civiel project was bijzonder om in het echt te zien.”

Ze herinnert zich de eerste keer dat ze mee ging naar de inspectie van een civiel project:

“Al in het beoordelingstraject was het voor mij (als beginnend in de civiele richting) een ingewikkeld project, maar ik kreeg intensieve begeleiding, ook tijdens het inspecteren. Het ging om een onderdoorgang waar een spoor overheen gaat. Het verschil in wapening tussen een bouwkundige constructie en een civiel project was bijzonder om in het echt te zien.“

Afbeelding 3: BouwQ bedrijfsuitje (3e van links is Thomas)

Steven Dezaire

Sinds de zomer van 2017 combineert Steven zijn afstudeerproject in 3D printen voor de master Structural Design op de TU/e met een of twee dagen per week werken bij BouwQ. Hij heeft ondertussen verschillende type constructies mogen toetsen: van staalframebouw tot roterende woningen. Het werk is voor hem nu al een echte eyeopener:

Steven Dezaire: “Ik heb zelf kunnen ervaren hoe vaak er fouten worden gemaakt in relatief makkelijke berekeningen.”

“De toetsende tak in de woningbouw leek mij vooraf overbodig gezien de grootte en complexiteit, maar ik heb zelf kunnen ervaren hoe vaak er fouten worden gemaakt in relatief makkelijke berekeningen en hoe belangrijk een toetsende partij is.”

Het meest indrukwekkende project was voor hem het Atrium in Amsterdam. Voor dit project heeft hij het gehele tijdelijke stempelraam en de vloeren in de parkeerkelder mogen toetsen. Hij heeft ook geholpen bij de inspectie van de stempels van een meter doorsnede in de bouwput.

Afbeelding 4: Vier van de Koers leden (vlnr Steven, Nahide, Sue-Ellen,Jason)

Thomas van Vooren

Tijdens het afstudeerjaar, zocht Thomas naar een studentenbaan voor één dag per week met een link met bouwtechniek. Hij kreeg de mogelijkheid om te werken voor BouwQ, waar hij startte met het controleren van de ontwerpvoorstellen voor de gemeente Almere (afbeelding 5).

Afbeelding 5: Project Almere

Tijdens zijn eerste maanden bestonden zijn activiteiten uit het controleren van het draagvermogen van de fundering en de stabiliteit van de gebouwen in de vergunningsfase. Daarna moesten meer gedetailleerde berekeningen worden gecontroleerd, zoals: verbindingen tussen staalconstructies en wapening in vloeren en funderingen.

Thomas van Vooren: “Ik rapporteerde aan de inspecteur dat de opleglengte niet voldoende was en een week later vertoonde de muur inderdaad scheuren.”

“Een paar weken geleden kreeg ik een mail van een inspecteur van de gemeente Almere die de constructies van de gebouwen op het terrein controleert. Hij stuurde foto’s van een balk die de eerste verdieping van een woongebouw moest dragen. De opleglengte was in de praktijk veel korter dan de eerste berekeningen van de constructeur en volgens de controleberekeningen die ik had uitgevoerd. Ik meldde de inspecteur dat deze opleglengte niet voldoende was. Amper een week later ontving ik een bericht van de inspecteur dat de muur inderdaad plaatselijk scheuren vertoonde vanwege de korte opleglengte en dat de aannemer de balk en delen van de muur moest vervangen. Dit toont opnieuw het belang van de bouwinspectie aan.”

 

BOUWQ ZET AL TWINTIG JAAR DE NORM

De bouwindustrie ondergaat vergaande veranderingen op het gebied van kwaliteitsborging. Waar voorheen de overheid de verantwoordelijkheid had voor de technische kwaliteitsborging van bouwwerken, beperkt het zich steeds meer tot een regulerende rol. BouwQ ontwikkelde daarom ‘Technical Inspection Service’. Een fundamenteel nieuwe, risico gestuurde methode voor integrale, onafhankelijke en deskundige kwaliteitscontrole van het ontwerp en de uitvoering van bouwwerken. In de 20 jaar dat BouwQ bestaat, werd deze methode steeds succesvoller, wat resulteert in een toename van het marktvolume, evenals de professionaliteit en veelzijdigheid van de service.

Meer weten?

Werken bij een bouwinspectiebureau kan heel veelzijdig zijn, waarbij je zowel op locatie als op kantoor werkt. Wil je meer weten over BouwQ of solliciteren? Kijk dan op onze studentenpagina!