Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. De Omgevingswet en de Wkb vormen samen een ingrijpende verandering in de wijze waarop vergunningen worden verleend en toezicht wordt gehouden. Naast een stelselwijziging worden ook aanpassingen doorgevoerd in het Burgerlijk Wetboek om de positie van de bouwconsument te versterken. Wat betekent dit voor u als bouwondernemer? Wat zijn de wijzigingen? Welke kansen biedt de wet?
Volg ons op LinkedIn om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe Wkb updates.
Bent u kwaliteitsborger en wilt u gebruik maken van ondersteuning door BouwQ bij ontwerp- en constructiebeoordelingen?
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. De Omgevingswet en de Wkb vormen samen een ingrijpende verandering in de wijze waarop vergunningen worden verleend en toezicht wordt gehouden. Naast een stelselwijziging worden ook aanpassingen doorgevoerd in het Burgerlijk Wetboek om de positie van de bouwconsument te versterken. Wat betekent dit voor u? Wat zijn de wijzigingen? Welke kansen biedt de wet?
Volg ons op LinkedIn om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe Wkb updates.
Een proefproject starten? Profiteer dan van de STIPP-subsidie; het stimuleringsprogramma dat Wkb proefprojecten financieel ondersteunt.
Home /
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren door:
Met de invoering van de Wkb is een nieuw systeem van kwaliteitsborging geintroduceerd waarin de aannemer zelf verantwoordelijk is voor het aantoonbaar maken dat het opgeleverde bouwwerk aan de bouwregelgeving voldoet en dit door een onafhankelijke kwaliteitsborger wordt geverifieerd.
De Omgevingswet en de Wkb vormen samen een ingrijpende verandering in de wijze waarop vergunningen worden verleend en toezicht wordt gehouden bij bouwprojecten.
De positie van particuliere en zakelijke bouwconsumenten is door de invoering van de Wkb versterkt door de volgende wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek:
Op 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen aanvaard. Op 24 februari 2022 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in een brief aan de eerste en tweede kamer meegedeeld dat de Omgevingswet en de Wkb op 1 januari 2023 in werking zullen treden maar op 14 oktober 2022 besloot minister de Jonge de invoering uit te stellen tot 1 juli 2023. Uiteindelijk hebben het Rijk, de betrokken overheden en het bedrijfsleven zich unaniem geschaard achter invoering van de Wkb per 1 januari 2024.
Welke stappen zijn er ter voorbereiding op de invoering van de wet genomen?
De Wkb introduceert nieuw systeem van kwaliteitsborging waarin de aannemer zelf verantwoordelijk is voor het aantoonbaar maken dat het opgeleverde bouwwerk aan de bouwregelgeving voldoet en dit door een onafhankelijke kwaliteitsborger wordt geverifieerd.
De Omgevingswet en de Wkb vormen samen een ingrijpende verandering in de wijze waarop vergunningen worden verleend en toezicht wordt gehouden bij bouwprojecten.
De positie van particuliere en zakelijke bouwconsumenten wordt versterkt door de volgende wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek:
Op 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen aanvaard. Op 24 februari 2022 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in een brief aan de eerste en tweede kamer meegedeeld dat de Omgevingswet en de Wkb op 1 januari 2023 in werking zullen treden maar op 14 oktober 2022 besloot minister de Jonge de invoering uit te stellen tot 1 juli 2023. Inmiddels is bekend gemaakt dat het Rijk, de betrokken overheden en het bedrijfsleven zich unaniem scharen achter invoering van de Wkb per 1 januari 2024.
Welke stappen zijn ter voorbereiding op de invoering van de wet al genomen en welke stappen moeten nog uitgevoerd worden?
Wilt u ervaring opdoen met het werken met een kwaliteitsborger conform de regels van de Wet Kwaliteitsborging? Heeft u behoefte aan verificatie of uw organisatie klaar is voor de Wkb? Of zoekt u naar ondersteuning bij het aanpassen van uw interne processen en werkwijzen aan de eisen van deze nieuwe Wet?
Met BouwQ360° TIS Kwaliteitsborging op uw project voldoet u niet alleen aan de eisen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), maar beschikt u ook over een onafhankelijke en kwalitatief gerapporteerde onderbouwing waarmee u zich verzekert van een gecontroleerd bouwproces.
Meer over BouwQ360°: